Χρήσιμα έγγραφα-Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ)

Χρήσιμα έγγραφα-Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ)

Υποβολή μεταπτυχιακών εργασιών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ)

Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ) εκπονείται από τον/την φοιτητή/τρια του ΔΠΜΣ στο τελευταίο τέταρτο (4ο) Εξάμηνο Σπουδών και αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ).  

Η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι υποχρεωτική προκειμένου οι φοιτητές/τριες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.  Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία αποδίδει, σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του ΔΠΜΣ, στον/στην φοιτητή/τρια τριάντα (30) ECTS. Για την εκπόνηση και παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας απαιτείται από τον/την φοιτητή/τρια να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα μαθήματα του Προγράμματος και να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον ενενήντα (90) ECTS. Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία μπορεί να κατατεθεί το νωρίτερο, στο τέλος του τέταρτου (4ου) Εξαμήνου Σπουδών. Όλες οι ΜΔΕ, θα πρέπει να αποδέχονται τις αρχές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ.

Επίβλεψη

Για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να καταθέσουν στη Γραμματεία αίτηση εκπόνησης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας και ορισμού επιβλέποντος/ουσας προς την Συντονιστική Επιτροπή πριν την ημερομηνία έναρξης του τέταρτου (4ου) Εξαμήνου σπουδών. Η Αίτηση Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται ο προτεινόμενος τίτλος της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, ο/η προτεινόμενος/η επιβλέπων/ουσα (με τον/την οποίο/α πρέπει να έχει έρθει ο/η φοιτητής/τρια σε συνεννόηση) και η περίληψη της προτεινόμενης εργασίας. Η επιλογή επιβλέποντος/ουσας γίνεται ελεύθερα από τον/την φοιτητή/τρια, από όλους/όλες τους/τις διδάσκοντες/ουσες του ΔΠΜΣ και από τις δύο ειδικεύσεις, με βάση τις ανάγκες που θέτει το θέμα της προτεινόμενης ΜΔΕ Για τον ορισμό επιβλέποντος/ουσας η Συντονιστική Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τη βούληση του/της υποψηφίου/ας, την διαθεσιμότητα του/της διδάσκοντος/ουσας και το θέμα της προτεινόμενης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Είναι αναγκαία η τακτική συνεργασία του/της φοιτητή/τριας με τον/την επιβλέποντα/ουσα κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας.

Επιτροπή Εξετάσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή ύστερα από την αίτηση του/της υποψηφίου/ιας συγκροτεί Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή για την έγκριση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, ένα μέλος της οποίας είναι ο/η επιβλέπων/ουσα. Στην Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν διδάσκοντες/ουσες και από τις δύο ειδικεύσεις. Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ. Με απόφαση της ΕΠΣ του ΔΠΜΣ, στην Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να συμμετέχουν και μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ του ΑΠΘ, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο ΔΠΜΣ. Επιπλέον, μπορούν να συμμετέχουν αναγνωρισμένοι/ες ερευνητές/τριες που εργάζονται σε μουσεία εικαστικών τεχνών, και πρωτίστως στο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-MOMus.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του/της επιβλέποντος/ουσας ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής μετά από απόφαση της ΕΠΣ.

Εξέταση και Βαθμολόγηση

Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας υποστηρίζεται δημόσια, ενώπιον της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από την ΕΠΣ. Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, η ανακοίνωση της δημόσιας παρουσίασης αναρτάται υποχρεωτικά στον ιστότοπο των δύο συνεργαζόμενων Τμημάτων και του ΔΠΜΣ. Στο τέλος της υποστήριξης, τα μέλη της επιτροπής συνεδριάζουν και βαθμολογούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Το Βαθμολόγιο Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, υπογεγραμμένο από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, αποστέλλεται στη Γραμματεία και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται στον υποψήφιο.

Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το έξι (6). Σε περίπτωση απόρριψης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας καθορίζεται νέα ημερομηνία αξιολόγησης, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μετά την πρώτη κρίση. Σε περίπτωση δεύτερης απόρριψης ο υποψήφιος διαγράφεται από το ΔΠΜΣ.

H διαδικασία δημόσιας παρουσίασης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας σε χώρους που παρέχουν τα συνεργαζόμενα Τμήματα και το Momus, εξασφαλίζει την διαφάνεια της διαδικασίας. Η διαφάνεια της εξέτασης των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών προκύπτει επίσης από τη ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μελών της επιτροπής, του/της υποψηφίου/ας και των παρευρισκόμενων επισκεπτών/τριών.

Υποχρεώσεις φοιτητών/φοιτητριών

Α.  Για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές Δράσεις και Πρακτικές» η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία είναι συνθετικής μορφής και περιλαμβάνει:

1.   Ανάπτυξη και παρουσίαση εικαστικού καλλιτεχνικού έργου το οποίο εντάσσεται στο γνωστικό πεδίο του ΔΠΜΣ.

2. Γραπτή εργασία ανάλυσης και υποστήριξης του καλλιτεχνικού έργου και θεωρητικής τεκμηρίωσης της καλλιτεχνικής πρακτικής και της λειτουργίας της στο πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Η έκταση της διπλωματικής εργασίας είναι 10.000 λέξεις. Στον παραπάνω αριθμό λέξεων δεν συνυπολογίζεται το όποιο αναγκαίο εικονογραφικό, αρχειακό ή άλλο υλικό για την τεκμηρίωση του θέματος, των πινάκων, των παραρτημάτων και της βιβλιογραφίας.

Β.  Για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» η έκταση της γραπτής Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι 15.000 – 20.000 λέξεις. Στον παραπάνω αριθμό λέξεων δεν συνυπολογίζεται η έκταση των πινάκων, των παραρτημάτων και της βιβλιογραφίας.

Για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες κοινοποιούνται στους/στις φοιτητές/τριες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Γραμματεία. Δίνονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία, το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών, τις προδιαγραφές μορφοποίησης και  την Ακαδημαϊκή Δεοντολογία.

Ακαδημαϊκή Δεοντολογία – Λογοκλοπή

Κάθε φοιτητής/τρια της ειδίκευσης «Καλλιτεχνικές Δράσεις και Πρακτικές» που παράγει καλλιτεχνικό έργο ως μέρος της ΜΔΕ υποχρεούται να αναφέρει όλους/όλες τους/τις συντελεστές και συνεργάτες/τιδες που πιθανόν συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού έργου, με σαφήνεια και ακρίβεια ως προς τον βαθμό υποστήριξης που προσέφεραν. Η απόκρυψη του έργου και της εργασίας άλλων συντελεστών μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράπτωμα.

Καταθέτοντας οποιαδήποτε Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, ο/η φοιτητής/τρια υποχρεούται να αναφέρει, αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων.

Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου/ας άλλου/ης, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου/ης -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του/της ιδίου/ας του/της υποψηφίου/ας, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της ΕΠΣ για διαγραφή του/της.

Κατάθεση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στη Βιβλιοθήκη

Η εγκεκριμένη γραπτή Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, μετά τις ενδεχόμενες διορθώσεις που προτείνει η Εξεταστική Επιτροπή, κατατίθεται στη Βιβλιοθήκη Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, καθώς και στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και αναρτάται στο Αποθετήριο Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών που φιλοξενείται στον επίσημο ιστότοπο του Δ.Π.Μ.Σ. «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα».