ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ EΠIΛOΓHΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Εισακτέοι

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» δέχεται φοιτητές/φοιτήτριες κάθε δύο (2) χρόνια. Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/ές για την παρακολούθηση Προγράμματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του ΔΠΜΣ, είναι:

(α) Για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», κάτοχοι πτυχίου Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής, καθώς και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Κατ’ εξαίρεση, στο ΔΠΜΣ μπορούν να εγγραφούν και απόφοιτοι/ες άλλων Τμημάτων με την προϋπόθεση ότι, πέραν των προβλεπόμενων απαιτούμενων προσόντων, το υποβαλλόμενο αναγνωρισμένο έργο των υποψηφίων τεκμηριώνει υψηλό βαθμό γνώσης των εικαστικών τεχνών, ιδιαίτερη καλλιτεχνική ποιότητα και συνάφεια προς την κατεύθυνση του ΔΠΜΣ. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται στον αριθμό των μεταπτυχιακών μαθημάτων να προστεθούν ορισμένα βασικά μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος Σπουδών, μετά από εισήγηση της ΣΕ του ΔΠΜΣ.

(β) Για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής καθώς και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής

(γ) Μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος στο ΔΠΜΣ με την προϋπόθεση να υφίσταται συνάφεια με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).

Αριθμός Εισακτέων – Προκήρυξη

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες.

Κάθε δεύτερο ακαδημαϊκό έτος, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, με απόφαση της ΕΠΣ και μετά από σχετική εισήγηση της ΣΕ, προκηρύσσεται ο αριθμός των θέσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για κάθε ειδίκευση, ο οποίος συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό δέκα (10) για την κάθε μία από αυτές.

Η Προκήρυξη Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο ΔΠΜΣ αποστέλλεται στα συνεργαζόμενα Τμήματα κάθε δεύτερο ακαδημαϊκό έτος, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο (ιστότοπο Ιδρύματος, ιστότοπους Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ιστότοπο ΔΠΜΣ, στο Study in Greece, στο eduguide κ.ά.).

Κριτήρια

Η αίτηση για την εισαγωγή στο ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» συνιστά και δήλωση για την ειδίκευση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, την οποία επιθυμεί να παρακολουθήσει ο/η υποψήφιος/α (δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης, στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, για παραπάνω από μία ειδικεύσεις σπουδών).

Μαζί με την Αίτηση οι ενδιαφερόμενοι/νες υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. αντίγραφο πτυχίου του υποψηφίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς». Οι απόφοιτοι Τμημάτων της αλλοδαπής υποχρεούνται να προσκομίσουν αναγνώριση τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ,

2. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας για το σύνολο των σπουδών τους,

3. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

4α. Για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», φάκελο παρουσίασης καλλιτεχνικού έργου/ εργασιών (portfolio) σε ψηφιακή μορφή USB stick που να περιλαμβάνει:

α. κείμενο τεκμηρίωσης (μέχρι μία σελίδα) του καλλιτεχνικού έργου / έρευνας (σε αρχείο μορφής .pdf),

β. κείμενο προθέσεων (μέχρι μία σελίδα), στο οποίο θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να παρακολουθήσει το ΔΠΜΣ (σε αρχείο μορφής .pdf),

γ. παρουσίαση προσωπικών επιλεγμένων παλαιότερων έργων/εργασιών και παρουσίαση έργων ή εργασιών που σχετίζονται ιδιαίτερα με την κατεύθυνση εξειδίκευσης του ΔΠΜΣ. Εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, περφόρμανς, διαδραστικά έργα κ.ά. θα πρέπει να συνοδεύονται από φωτογραφίες ή και βίντεο τεκμηρίωσης για την επαρκή παρουσίασή τους (εικόνες σε αρχεία .jpg, βίντεο σε αρχεία .mp4 ή με link για online παρακολούθηση, ήχος σε αρχεία .mp3 ή / και .wav ή με link για online ακρόαση). Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να τεκμηριώνεται η γνησιότητα των έργων και η πνευματική ιδιοκτησία των υποψηφίων,

δ. σύντομα επεξηγηματικά στοιχεία για τα υποβαλλόμενα έργα (σε αρχεία μορφής .pdf), που να περιλαμβάνουν: τον τίτλο του έργου, τα μέσα και τις διαστάσεις του (σε περίπτωση έργων 2 και 3 διαστάσεων) ή τα μέσα και τη διάρκεια (εάν πρόκειται για performance / δράση / βίντεο), τη χρονολογία παραγωγής του έργου, αναλυτικά τους/τις συντελεστές / συνεργάτες/τιδες εφόσον υπάρχουν (credits) και σύντομο κείμενο μίας παραγράφου (περιγραφή / επεξήγηση / κεντρική ιδέα, στοιχεία παρουσιάσεων του έργου, π.χ. εκθέσεις / φεστιβάλ κ.ά).

4β. Για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» εμπεριστατωμένη ερευνητική πρόταση 1500-2500 λέξεων, από την οποία να προκύπτουν τα ερευνητικά του/της ενδιαφέροντα, ο βαθμός της βιβλιογραφικής ενημέρωσής του/της και η ικανότητά του/της να εκπονεί σχέδιο επιστημονικής μελέτης,

5. τίτλο γλωσσομάθειας ξένης γλώσσας (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών, Ισπανικών, Ρωσικών) και ελληνικών στην περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων, από τον οποίο να προκύπτει, για την κατεύθυνση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές», «καλή γνώση» κατά τον ορισμό του άρθρου 1 του Π.Δ. 147/2007 (ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ.Α΄), ενώ για την κατεύθυνση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης», «πολύ καλή γνώση».

Αξιολόγηση Υποψηφίων

Η αξιολόγηση και κατάταξη των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγματοποιείται:

(α) Για τους/τις υποψηφίους/ες της ειδίκευσης «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές» μετά από την επιτυχή αξιολόγηση του φακέλου που έχουν καταθέσει και την συμμετοχή τους σε συνέντευξη που πραγματοποιείται κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου.

(β) για τους/τις υποψηφίους/ες της ειδίκευσης «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε γραπτές εξετάσεις και σε συνέντευξη κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου.

Στις εξετάσεις και τη συνέντευξη καλούνται όσοι/ες πληρούν τα προβλεπόμενα παραπάνω κριτήρια σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει. Η επιλογή των υποψηφίων με εισαγωγικές εξετάσεις περιλαμβάνει δύο (2) διαδοχικά στάδια:

Α΄ στάδιο:

Οι υποψήφιοι/ες της ειδίκευσης «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές» καταθέτουν φάκελο/portfolio ο οποίος αξιολογείται και βαθμολογείται με κλίμακα από το ένα (1) έως το δέκα (10), και βάση το πέντε (5).

Οι υποψήφιοι/ες της ειδίκευσης «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» εξετάζονται γραπτώς στο μάθημα «Σύγχρονη τέχνη και πολιτική», σύμφωνα με την εξεταστέα ύλη και ενδεικτική βιβλιογραφία, παράρτημα της οποίας υπάρχει στο τέλος της προκήρυξης.

Όλα τα γραπτά αξιολογούνται και βαθμολογούνται, από δύο (2) μέλη Δ.Ε.Π. που διδάσκουν στο ΔΠΜΣ, με κλίμακα από το ένα (1) έως το δέκα (10), και βάση το πέντε (5).

Β΄ στάδιο:

Οι επιτυχόντες/ούσες του Α΄ σταδίου προσέρχονται σε συνέντευξη ενώπιον της επιτροπής εξετάσεων. Η επιτροπή εξετάσεων συνεδριάζει με την παρουσία τουλάχιστον τριών (3) μελών της. Αντικείμενο της συνέντευξης είναι, καταρχήν, ο φάκελος ή η κατατεθειμένη ερευνητική πρόταση κάθε υποψηφίου/ίας και οι τυχόν δημοσιεύσεις του/της.

Η συνέντευξη βαθμολογείται από όλα τα παρόντα μέλη της επιτροπής (σε κλίμακα 0-10, άριστα=10, βάση=5). Υπολογίζεται κατόπιν για κάθε έναν/μία υποψήφιο/α ο μέσος όρος των βαθμών. Επιτυχόντες/ούσες στη συνέντευξη θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση ως μέσο όρο.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεκτιμά και συνυπολογίζει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα, και την ιδιαιτερότητα του/της κάθε υποψηφίου/ας, λαμβάνοντας σημαντικά υπόψη:

α) για την ειδίκευση «Καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές» την ανάγκη εμβάθυνσης, εξειδίκευσης και έρευνας στη χρήση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δράσεων και πρακτικών στη δημόσια σφαίρα, ανάγκη η οποία θα πρέπει να εγγράφεται επαρκώς στο καλλιτεχνικό έργο (ή τις καλλιτεχνικές προτάσεις) που έχει ήδη πραγματοποιήσει και υποβάλλει προς αξιολόγηση ο/η υποψήφιος/α.

β) για την ειδίκευση «Ιστορική, πολιτική και ερμηνευτική διερεύνηση της τέχνης» την ερευνητική πρόταση που έχει υποβάλει ο/η υποψήφιος/α.

Ο πίνακας των επιτυχόντων/ουσών ανακοινώνεται στον ιστότοπο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ.

Εγγραφές

Οι επιλεγόμενοι/ες μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες ενημερώνονται, με ανακοίνωση που αναρτάται στον ιστότοπο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ, καθώς και με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα, πριν την έναρξη του πρώτου εξαμήνου για τις ημερομηνίες εγγραφών, από τη Γραμματεία.

Οι αιτήσεις εγγραφών των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά τον Σεπτέμβριο. Αποστέλλουν συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη τη σχετική αίτηση εγγραφής (συνοδευόμενη από την αστυνομική τους ταυτότητα) στο e-mail της Γραμματείας του επισπεύδοντος Τμήματος (info@vis.auth.gr).

Στη συνέχεια οι αιτούντες/σες μηχανογραφούνται στο σύστημα ηλεκτρονικής γραμματείας. Αφού ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση, τους αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα sms στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους, για να ενεργοποιήσουν τον ιδρυματικό λογαριασμό τους στο ΑΠΘ (π.χ. username@vis.auth.gr).

Αφού πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση του ιδρυματικού λογαριασμού, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες μπορούν να αιτηθούν μέσω της ιστοσελίδας:

–           https://sis.auth.gr/ για βεβαίωση ή πιστοποιητικό σπουδών και

–           https://submit-academicid.minedu.gov.gr/ για έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας.

Ο ιδρυματικός λογαριασμός χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές δηλώσεις μαθημάτων και παρακολούθηση βαθμών, πρόσβαση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών μαθημάτων, Ιδρυματικό email, ασύρματο δίκτυο wifi στους χώρους του Πανεπιστημίου κ.α.

Δίδακτρα

Η φοίτηση στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» είναι δωρεάν.

Υποδοχή Πρωτοετών Φοιτητών/τριών

Για την ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών/τριών του και τον καλύτερο προγραμματισμό της φοίτησής τους στο ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα», καθώς και για την πληροφόρησή τους για όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το ΔΠΜΣ διοργανώνει ετησίως συνάντηση «Υποδοχής Πρωτοετών». Στην συνάντηση αυτή, που είναι μια πρώτη γνωριμία με πρόσωπα και πράγματα, παρευρίσκεται ο Διευθυντής/ντρια του ΔΠΜΣ, οι σύμβουλοι σπουδών, διδάσκοντες/ουσες στα καλλιτεχνικά εργαστήρια και στα θεωρητικά μαθήματα και όσοι συνάδελφοι έχουν κάποιον επιπλέον θεσμικό ρόλο, όπως τα στελέχη της Γραμματείας.

Οι νεοεισερχόμενοι/νες φοιτητές/τριες γνωρίζονται με το προσωπικό του ΔΠΜΣ και ενημερώνονται για το πρόγραμμα σπουδών, τις υποδομές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης και φοιτητικής μέριμνας κ.ά. Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι/νες φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για όλα τα θέματα του ΔΠΜΣ από τον ιστότοπο του ΑΠΘ, τον ιστότοπο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τον ιστότοπο του ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα».