Συνεργαζόμενα Τμήματα

Α. ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ έχει ως αποστολή α) να καλλιεργεί και να προάγει τις τέχνες με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και καλλιτεχνική αναζήτηση, β) να παρέχει στους/στις φοιτητές/τριες του τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν άρτια κατάρτιση για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία και εξέλιξή τους, γ) να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αισθητικής αγωγής και αντίληψης του λαού και στη συνειδητοποίησή του για το ρόλο και τη σημασία της τέχνης στη ζωή και δ) να συμβάλλει ποικιλότροπα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ παρέχει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εργαστηριακές σπουδές που σε συνδυασμό με την παροχή γνώσεων σε διάφορα επιστημονικά πεδία, στη βάση ποικίλων προσεγγίσεων και μεθόδων, στοχεύουν στην ανάδειξη καλλιτεχνών με σφαιρική παιδεία και εξειδικευμένες καλλιτεχνικές ικανότητες.

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Β. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ασχολείται με την μελέτη των πολιτικών φαινομένων: των πολιτικών θεσμών, διαδικασιών και ανταγωνισμών. Χειρίζεται, δηλαδή, και επιχειρεί να μεταδώσει τα θεωρητικά και εμπειρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιστημονική ανάλυση της σύστασης και των σχέσεων των συλλογικών και των ατομικών υποκειμένων στο πλαίσιο της οργανωμένης κοινωνίας.

Τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών χαρακτηρίζονται από την αναγκαία ισορροπία θεωρίας και εμπειρικής ανάλυσης με στόχο την πολυδιάστατη και διεισδυτική προσέγγιση της πολιτικής δράσης και των πολιτικών δομών. Στοχεύει στην διαμόρφωση επιστημόνων ικανών να περιγράφουν και να ερμηνεύουν ταυτότητες, σχέσεις, ιδεολογίες και πολιτικές και να υποστηρίζουν διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη δημόσια σφαίρα. Υπηρετεί, δε, πάνω απ’ όλα, την προαγωγή της κριτικής σκέψης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας που οφείλει να χαρακτηρίζει τον δημοκρατικό θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Συνεργαζόμενα Ιδρύματα και Φορείς

Το ΔΠΜΣ Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα, εκτός από τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΑΠΘ έχει συνάψει Προγραμματική Συμφωνία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus και Μνημόνιο Συνεργασίας με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (MOMUS)

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μουσείων/χώρων τέχνης της Θεσσαλονίκης  – του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – και ενός στην Αθήνα, του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά. Τα τέσσερα μουσεία ένωσαν τις δυνάμεις τους το Νοέμβριο του 2018, φιλοδοξώντας να δώσουν διεθνώς το στίγμα τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τη φωτογραφία, τις πειραματικές τέχνες και τη γλυπτική.

Στόχοι του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus είναι 1. η δυναμική ανάπτυξη και προβολή των εικαστικών τεχνών, της φωτογραφίας, του βιομηχανικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, 2. η δυναμική ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας, 3. η δυναμική ανάπτυξη της ιστορικής μελέτης και επιστημονικής έρευνας, 4. η ενίσχυση των πειραματικών και εναλλακτικών προτάσεων για τις τέχνες.

Προγραμματική συνεργασία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus με το ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα»

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε το 2019, καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκη (ΜΟΜus) στο πλαίσιο υλοποίησης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τον τίτλο «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» στο οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο αυτής της προγραμματικής συμβάσης είναι η συνεργασία για την από κοινού επιδίωξη της επιτυχίας των εκπαιδευτικών στόχωv του ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια  Σφαίρα» και της ταυτόχρονης βέλτιστης εκπλήρωσης των καταστατικών σκοπών του ΜΟΜυs, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 2 και 2 παρ. 4δ του Ν. 4859/2018.

Διοργάνωση και διεξαγωγή μαθήματος «Λογοκρισία και Τέχνη στην Ελλάδα και στον Κόσμο»

Στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας του MOMus με το ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» διοργανώνεται το μάθημα «Λογοκρισία και Τέχνη στην Ελλάδα και στον Κόσμο», με τη συμμετοχή και ερευνητών που συμμετείχαν στο μεταδιδακτορικό ερευνητικό έργο «Η λογοκρισία στον Κινηματογράφο και τις Εικαστικές Τέχνες: Η Ελληνική εμπειρία από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα» (CIVIL) που διενεργήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΛΙΔΕΚ).

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και περιστατικά, το μάθημα επιχειρεί να απαντήσει στο τι εννοούμε όταν μιλάμε για λογοκρισία στην τέχνη, στην Ελλάδα και διεθνώς. Εξετάζοντας γνωστά και αναδεικνύοντας άγνωστα λογοκριτικά περιστατικά του 20ού και 21ου αιώνα, παρουσιάζονται οι ποικίλες μορφές που έλαβε η λογοκρισία ως κεντρικό εργαλείο διαφόρων πολιτικών καθεστώτων για τη ρύθμιση, τον περιορισμό και τον έλεγχο της ελευθερίας της έκφρασης.

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 3ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Οι σκοποί 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης (Διαβατά) είναι:

  • Η παροχή κινήτρου για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές μέσω της δημοσιοποίησης της δουλειάς τους
  • Κοινωνικό έρεισμα για το σχολείο – ενδυνάμωση – αναζήτηση διαδικασιών ανατροφοδότησης
  • Καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων για τους κρατούμενους
  • Κατάθεση παιδαγωγικών απόψεων, αντιλήψεων, υλικού, μεθόδων από την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου για χρήση τόσο από τα μέλη της σχολικής μονάδας όσο και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Σύνδεση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας με την κοινωνία

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα»

Το  ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» διοργανώνει πρόγραμμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης. Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος  θα ξεκινήσει κατά την περίοδο από τα τέλη Ιανουαρίου 2023 έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και θα συνεχιστεί και το έτος 2023-2024, στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, (ΣΚΚ Θεσσαλονίκης /Διαβατά).

Στόχος των καλλιτεχνικών δράσεων που σχεδιάζονται από το ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» και διαμορφώνονται συλλογικά μαζί με τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι, πέρα από τη ζωντανή παρουσίασή τους εντός του ΣΔΕ, και η έκθεσή τους σε χώρους της πόλης (όταν πρόκειται για εικαστικές ή μουσικές δράσεις) ή/και σε ψηφιακές πλατφόρμες (όταν πρόκειται για θέατρο ή χορό). Η εξωστρέφεια αυτή θα πρέπει να διασφαλίζεται από το ΔΠΜΣ.

3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης

Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο συνεργάζεται σε μόνιμη βάση, με το Εργαστήριο της Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.

Το Εργαστήριο Γλυπτικής υποδέχεται μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του ΔΠΜΣ προκειμένου να χρησιμοποιούν την Αίθουσα του Εργαστηρίου Γλυπτικής και το Σιδηρουργείο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σταυρούπολη. Στην όλη συνεργασία εποπτεύουν και καθοδηγούν τους φοιτητές/τριες οι διδάσκοντες/σες του Εργαστηρίου του ΔΠΜΣ, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής Ανπληρωτής Καθηγητής Άρης Κατσιλάκης, το μέλος ΕΕΠ Γιώργος Πανανάκης και το μέλος ΕΤΕΠ Γιώργος Γιανουχαϊλίδης.

Εργαστήριο Γλυπτικής ΤΕΕΤ ΑΠΘ