Λουίζα Αυγήτα

Λουίζα Αυγήτα - Επίκουρη Καθηγήτρια

Επίκουρη Καθηγήτρια

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία της Τέχνης

Βιογραφικό

Η Λουίζα Αυγήτα είναι επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.. Είναι διδάκτορας του City University London στην κριτική της τέχνης (τίτλος του διδακτορικού: The Remaking of the Balkans in Contemporary Visual Art Exhibitions: a Critical View, 2012). Στο διάστημα 2017-2019 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και η έρευνά της είχε τίτλο «Τοποθετώντας τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στον χώρο και στον χρόνο: αφηγήσεις του ελληνικού θεσμικού εικαστικού λόγου από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα». Στο διάστημα 2021-2022 ήταν υπεύθυνη του ερευνητικού έργου με τίτλο «Νοηματοδοτήσεις του χώρου και του χρόνου σε συνάρτηση με την έννοια της αλλαγής, στο πλαίσιο διεθνών διοργανώσεων της σύγχρονης τέχνης κατά την τρέχουσα περίοδο» του ΕΛΚΕ (έργο 73350).

Έχει διδάξει ως ακαδημαϊκή υπότροφος ιστορία, θεωρία και κριτική τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης & Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και στο Α.Π.Θ. (Σχολή Καλών Τεχνών), ενώ είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ (Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», Θεματική Ενότητα «Η Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη» ΕΠΟ20).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στις πολιτικές της επιμέλειας και της αναπαράστασης στη σύγχρονη τέχνη, στο νόημα της καλλιτεχνικής εργασίας και στη συγκρότηση της ιστορίας και της γεωγραφίας στο λόγο της σύγχρονης τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει διοργανώσει ημερίδες και ομιλίες στην Ελλάδα και στην Αγγλία με θέματα που αφορούν στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, ενώ έχει συνεπιμεληθεί εκθέσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης. Επίσης, συμμετείχε στην επιμελητική ομάδα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Στάση (Οκτ. 2019-Φεβ. 2020).

Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα σε συλλογικούς τόμους, σε περιοδικά με διαδικασία κρίσης και σε άλλα ακαδημαϊκά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Third Text για τα Βαλκάνια μαζί με την Juliet Steyn (2007) και το συλλογικό τόμο Τέχνη, Εργασία, Αγορά (2019) μαζί με την Αρετή Αδαμοπούλου. Είναι κριτής (reviewer) των εκδόσεων Routledge και του περιοδικού Third Text.

Διδασκόμενα μαθήματα

Θεσμοί της τέχνης και θεσμική κριτική - Ιστορική, Πολιτική και Ερμηνευτική Διερεύνηση της Τέχνης (1ο εξάμηνο)
Νέα κοινωνικά κινήματα και σύγχρονες καλλιτεχνικές στρατηγικές - Ιστορική, Πολιτική και Ερμηνευτική Διερεύνηση της Τέχνης (3ο εξάμηνο)

Ώρες Συνεργασίας

Για τις συνεργασίες θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση μέσω e-mail.