Ανδρέας Τάκης

Ανδρέας Τάκης - Επίκουρος Καθηγητής

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Νομικής
Γνωστικό αντικείμενο: Φιλοσοφία και Μεθοδολογία του Δικαίου

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Τάκης είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει Φιλοσοφία και Μεθοδολογία του Δικαίου από το 2012. Έχει αποφοιτήσει από το Νομικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1990), έχει λάβει τον τίτλο Master of Arts in Legal Theory από τη μεταπτυχιακή σχολή European Academy of Legal Theory των πανεπιστημίων Facult é s Universitaires St Louis και Katholieke Universiteit Brussel (1993) και έχει ανακηρυχθεί Διδάκτωρ Νομικής του Νομικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. (2003).

Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για ζητήματα δικαιωμάτων του ανθρώπου (2015 2019), Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (2009 2012), Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003 2009) και Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη (1998 2003). Ως εμπειρογνώμων του Συνηγόρου του Πολίτη και του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ.

Από το 2015 μέχρι το 2022 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πλέον Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Ακόμη, συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας, στο Executive Board του Fundamental Rights Agency της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2012 έως το 2015, καθώς και ως ex officio μέλος στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 2003 έως το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ του Ομίλου “Αριστόβουλος Μάνεσης”, ενώ από το 2017 μέχρι και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Ανδρέας Τάκης είναι επίσης δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από το 1992.

Ο Ανδρέας Τάκης έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία και έχει επιμεληθεί 3 συλλογικούς τόμους. Έχει συμβάλλει στα πεδία της φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου, της πολιτικής και ηθικής θεωρίας και του δημοσίου δικαίου με άρθρα του που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά πολλά δοκίμια φιλοσοφίας του δικαίου και πολιτικής φιλοσοφίας ή επιμεληθεί επιστημονικά τις μεταφράσεις τους. Τέλος, σε συνεργασία ιδίως με την μ.κ.ο. Symbiosis και υπό την αιγίδα του ιδρύματος Jean Monnet , έχει δημιουργήσει videos και podcasts για τη διδασκαλία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ίσης μεταχείρισης.

Διδασκόμενα μαθήματα

Δίκαιο και τέχνη - Ιστορική, Πολιτική και Ερμηνευτική Διερεύνηση της Τέχνης (2ο εξάμηνο)

Ώρες Συνεργασίας

Για τις συνεργασίες θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση μέσω e-mail.

Δευτέρα 10:15-11:30

Τετάρτη 10:15-11:30

Είναι δυνατόν να γίνει τις ίδιες ή και άλλη ώρα διαδικτυακή επικοινωνία, εφόσον όμως προηγηθεί συνεννόηση σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.